قير امولسيون

قیر امولسیون  Emulsion Bitumen

 

قبل از آشنائی با قیر امولسیونی و دلایل کاربرد آن لازم است تعریفی از امولسیون  داشته باشیم. به تعبیری ساده میتوان گفت: امولسیون مخلوط معلق یک مایع در یک مایع دیگر بوده که قابل حل شدن در یکدیگر نمی باشد. امولسیون حالت تعلیق ذرات بسیار ریز یک نوع مایع در مایع دیگر می باشد. امولسیون را می توان با استفاده از هر دو نوع مایع غیر قابل امتزاج با یکدیگر تولید نمود. اصولا" سه نوع امولسیون وجود دارد:

۱-امولسیون روغن در آب
۲- امولسیون آب در روغن
۳- امولسیون چند فازیق

امولسیون های روغن در آب که دارای یک فاز پیوسته یا فاز آبی و فاز ذرات معلق یا فاز روغن که  محلول در آب نیستند می باشد. امولسیون های آب در روغن آن دسته از امولسیون هایی هستند که دارای یک فاز پیوسته روغنی و فاز ذرات معلق آب می باشد. امولسیون های آب در روغن در برخی موارد امولسیون های معکوس نیز نامیده می شود. امولسیون چند فازی نیز به امولسیون هایی اطلاق می گردد که در آنها ذرات معلق خودشان شامل ذرات ریزتری بوده که همان فاز سوم را تشکیل می دهد. عموما مواد تشکیل دهنده فاز سوم مشابه مواد فاز پیوسته می باشند،البته آب و روغن ممکن است در صورت اختلاط تشکیل امولسیون دهند.اما این امولسیون ناپایدار بوده و به محض خاتمه عمل اختلاط ذرات معلق بسرعت بهم می پیوندند. در حقیقت امولسیون های پایدار دارای یک عامل تشکیل دهنده سوم می باشند که امولسیفایر یا مایه امولسیون نامیده می شود. نقش این ماده جلوگیری از بهم پیوستن مجدد ذرات معلق است. امولسیونها بر اساس منبع تهیه به گروه مصنوعی و طبیعی تقسیم می شوند.

از طرفی اکثر قیرهای  که در صنعت راهسازی استفاده می شود در حرارت معمولی حالت خمیری و نیمه جامد دارند. به همین جهت استفاده در عملیات آسفالت پوششی ابتدا بایستی به کمک حرارت آنها را سیال نموده و سپس قشر نازکی از آنها در سطح راه پخش نمود از آنجایی که تهیه تسهیلات و دستگاههای گرم کردن قیر در نقاط دور دست مقدور نبوده و مقرون به صرفه نیست متخصصین سعی نموده اند که به طریقی کاربرد قیر سرد را در صنعت عملی سازند که با پیدایش امولسیون قیر نه تنها عملا" کاربرد قیر در سرما مقدور گردید, بلکه نقصی هم که در کاربرد قیرهای مخلوط وجود داشت وآن تبخیر نفت موجود در آنها که آثار مخرب زیست محیطی درپی داشت در این نوع قیر وجود نداشت. زیرا در فرمول ساخت قیر محلول ٣٥ ٪ آن را نفت و ما بقی را قیر تشکیل میداد که در قیر امولسیون سهم ٣٥ ٪ نفت را آب تشکیل میدهد که در این شیوه ذرات قیر درون آب بصورت معلق در می آیند. قیر امولسیون از آن دسته از امولسیون های آب در روغن می باشند که دارای یک فاز پیوسته روغنی و فاز ذرات معلق در آب بوده و فاز سوم را مواد تشکیل دهنده فاز پیوسته تشکیل می دهد. قیرهای امولسیون عموما از همان نوع امولسیون های روغن در آب بوده حال آنکه امولسیون های معکوس که از قیرهای برگشتی تهیه می گردند. نیز کاربردهای خاص خود را دارا می باشند. شواهدی نیز مبنی بر امکان تولید امولسیون های چند فازی آب –قیر –آب نیز در دست می باشد. عموما امولسیون هایی که حاوی ٨٠ ٪ تا ٤٠ ٪ قیر می باشند سیالهایی قهوه ای رنگ بوده که گرانروی آنها حدود روانی شیر تا خامه باشد و قطر ذرات معلق نیز از ۱/۰ تا ٢٠ میکرون متغیر می باشد.